Grobbendonk deel 3: leefruimte

Hier hebben we de bestaande haard vervangen door een inbouwhaard met onderaan Stockage van de houtblokken. De houtstockage doet ook dienst als gezellige bank. Achter de houtbokken zit het aanzuigrooster voor de haard verborgen. Het schoorsteenlijf en houtopslag is afgewerkt in mortex die je ook terug kan vinden in de badkamer. Naast de haard is een boekenkast voorzien met ingewerkte led-verlichting.

De oude lambrisering (die trouwens plafond verlagend werkt) en radiatoren zijn weggenomen. Dit gaf ons extra ruimte voor de inrichting. Er is gekozen voor een zuinige vloerverwarming. Deze werkt op een lagere temperatuur dan radiatoren en is daarom ook een stuk zuiniger. Het thermisch comfort gaat omhoog, zelfs met vloerverwarming onder een eiken houten parketvloer. Overal in de kamer voelt het met vloerverwarming aangenaam warm. Vloerverwarming werkt wel een stuk trager dan radiatoren wat wil zeggen dat de verwarming best altijd aan staat. Ons stokpaardje is al sinds de bouw van onze lage energiewoning in 1999 energiezuinig bouwen en verbouwen. Af en toe kan dat in een verbouwing zoals de deze toegepast worden.

In een renovatie zijn we veelal beperkt in de beschikbare isolatiedikte, maar als die keuze vrij is, dan kan er veel isolatie voorzien worden en kan er op ultra lage temperatuur gestookt worden en wordt vloerverwarming nog zuiniger. Bij een goed geïsoleerde woning wordt een water/water warmtepomp haalbaar en haal je zo ook weer een nog zuinigere verwarming in huis. Trouwens vanaf 2023 wordt men verplicht om bij een verbouwing te kiezen voor een systeem op lage temperatuur. De vertrek temperatuur van het water dient dan onder de 45°C te blijven.

De oude houten ramen zijn vervangen door nieuwe aluminium varianten, gelakt in mat zwarte structuurlak zoals de glazen binnendeuren met aluminium kader. De oude muur tussen keuken en leefruimte is weggebroken en opgeschoven in de richting van de keuken. Zo werd de leefruimte wat logischer en breder. Bij het uitbreiden van de keuken werd ook de keuken een flink stuk groter. (Zie deel 5 in een latere publicatie). Verder zijn de lambrisering panelen en andere ornamenten weggehaald zodat het geheel een rustigere en hogere indruk geeft.

De verlichting is vervangen door opbouw ledpots die door hun witte kleur nauwelijks opvallen maar voor extra sfeer zorgen met hun warm witte licht. Een extra opwaarts gerichte wandverlichting zorgt voor een zachte indirect verlichte ruimte. Door te wisselen van opbouwspots, staande verlichting en wandverlichting kan men zelf spelen met de verlichtingsfeer.

Aansluitend op de rest van deze renovatie krijgt de leefruimte dezelfde eenheid van materialen mee. Eik natuurkleur met RAL 9010 witte wanden, mortex en zwarte accenten zorgen voor een aangename warme sfeer in deze ruimte die homogeen doorheen de volledige woning loopt.

VOOR en NA

verbrede doorgang naar de eetkamer
verbrede doorgang vanuit de eetkamer
ingebouwde haard en boekenkast

TV/ stereo meubel
Ingekorte video rondleiding woning (traphal, keuken, eetkamer, leefruimte)

Ben jij ook op zoek naar een belevingsupgrade van een kamer, woning, …?

Wil je graag een energiezuinige renovatie? We helpen je graag verder.

0478 / 431 232

info at iosj.be

Grobbendonk deel 1: badkamer

Grobbendonk deel 2: hal/trap

Grobbendonk deel 3: leefruimte

Grobbendonk deel 4: eetkamer

Grobbendonk deel 5: keuken

Grobbendonk deel 6: poolhouse (publicatie vanaf 14/12/2022)