Kinderdagverblijf Kribbels

Het is de hoogste tijd voor een al wat oudere realisatie. Deze moderne energiezuinige kinderopvang hadden we oorspronkelijk al mogen inrichting toen deze als nieuwbouw werd opgetrokken in 2008. Echter in 2020 vroeg men of we een redesign konden doen van de speelruimten.

GEWIJZIGDE BEHOEFTEN

De behoeften waren ondertussen immers gewijzigd. Men vroeg zo onopvallend mogelijk één computer te voorzien in elk van de 2 speelruimten. Er werden nieuwe meubeltjes aangekocht zoals de speelhoek met glijbaan, een speelmat, … En men had graag een grotere zithoek bij de peuters en nieuwe speelborden bij de babys. Een extra leuke functie kreeg de kast bij de babies, die werd opgevat als speeltuig onder het computer werkblad. zo werd alles opnieuw ontworpen met de oorspronkelijke zachte vormentaal en de bestaande kleuren logica. Ik moet jullie toch niet vertellen dat dit een super leuke opdracht was hé!

LOGISCHE EN VROLIJKE KLEUREN

De ruimten zijn in kleurenblokken ingedeeld volgens volgende logica. De muur van de keuken in zonnebloemgeel met oranje plinten en accenten, verwijst naar het koken van het eten. De hemelsblauwe blok met donkerblauwgroene plinten en accenten verwijst dan weer naar het sanitaire blok met toilet, wasplaats etc. De frisgroene wand van de achtergevel maakt een logische overgang naar de buitenomgeving met gras en klein stukje bos. De 2 speelruimten worden gescheiden door gestileerde struiken in twee groentinten. Door met aansluitende lichtere tinten te werken worden de dominante kleuren opgefrist en interessant gehouden zonder dat de ruimte een clash van kleuren wordt. Alle kleuren zijn zoals je kan merken zorgvuldig in functie van elkaar gekozen.

De linoleum vloer ligt op een lage temperatuur vloerverwarming zodat het spelen op de vloer aangenaam blijft zomer en winter. Die keuze voor linoleum is bewust omdat dit een zacht, warm en gezond natuurlijk materiaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld de giftige vinyl varianten zoals novilon. Die linoleum is in een neutrale grijze tint uitgevoerd die mooi aansluit aan het erg kleurrijke geheel. Andere neutrale kleuren zijn de witte wand en plafond alsook de lichte natuurkleur houttinten van de meubeltjes.

ENERGIE ZUINIG

Het gebouw (2008) zelf voldoet al aan de energie normen voor woningen van 2050. Ook aan de verlichting is gedacht. Hier schijnt alle dagen de zon achter de wolken. De zuinige algemene verlichting is immers verstopt achter deze witte wolkjes tegen het plafond, waarvan de vormtaal identiek is aan die van de groene struiken. De bestaande wandarmaturen zijn behouden maar vervangen door led lampjes.