Voor en Na : herindeling 1e en 2e verdieping (slaapkamers + extra badkamer + diverse) (Lille)

Hallo allemaal,

het is ondertussen hoog tijd dat we nog eens wat meer laten zien van enkele van onze recent gerealiseerde projecten. We hebben eindelijk wat meer ademruimte en kunnen ook de komende tijd (bouwverlof) enkele projecten online zetten.

Algemeen

Het eerste project dat we jullie willen meegeven was een behoorlijke uitdaging. Het gezin van deze klant met 3 kinderen stond voor een gezinsuitbreiding. Het opzet was om een extra slaapkamer te voorzien binnen het bestaande volume op de eerste verdieping waar reeds 3 slaapkamers aanwezig waren. Als extra dienden we de foutief geplaatste PU vloer te vernieuwen op de 3 verdiepingen, de keuken van toffe verlichting voorzien, een feature wall maken van beneden langsheen de 2 trappen tot op de 2e verdieping, een extra bureauruimte voorzien en op de 2e verdieping een extra badkamer voor de ouders. En tenslotte hebben we ook de garage en de kelder mogen aanpakken. Hier hebben we letterlijk van de kelder tot de zolder de woning onder handen mogen nemen.

Qua vormgeving zijn deze klanten helemaal weg van strak, soms zelfs minimalistisch met een voorliefde voor een mengvorm tussen de meer artisanale sfeer van mortex en het koele uitzicht van pu vloer. Ook in de details zoals de verlichting en kasten zie je die mengvorm meermaals terug komen. Het geheel geeft een koele rustige aanblik met een zen sfeer. Door warme, karaktervolle elementen toe te voegen kan men de sfeer makkelijk een stuk warmer aankleden. Deze contrasten versterken elkaar op een harmonieuze manier.

Deze opdracht omvatte een zeer uitgebreid pakket en vroeg een correcte en compacte planning om de klant spoedig en vlot te kunnen laten genieten van hun aangepaste woning. Gelukkig is een strakke planning één van onze sterke punten.

1e verdieping

De grootste uitdaging was het bijmaken van 1 extra slaapkamer aangezien er in het midden tussen de 2 voorziene slaapkamers een hoge betonbalk gegoten was die we niet konden weghalen. Die balk moesten we integreren in ons nieuwe ontwerp. Hier zie je dat we het nadeel van de balk hebben omgezet naar een meerwaarde om een super toffe jeugdkamer te maken. Dankzij die balk heeft de middelste kamer nu een verhoogd bureaublad welk groot genoeg is om ook als speelplatform gebruikt te worden. Dit verhoogde bureaublad met geïntegreerd bed gaf ons ook de mogelijkheid om in de aanpalende kamer een deurtje te maken zodat vanuit die kamer tot onder het bed van de middelste kamer kan gekropen worden. Nu de kinderen klein zijn is dat een extra knusse speelruimte, alias kamp en als de kinderen het spelen ontgroeid zijn kan deze ruimte dienen als bergplaats. Zonder deze balk waren deze slaapkamers vermoedelijk niet zo leuk geworden. Zo zie je maar dat een extra belemmering, als het even meezit, net tot een pluspunt omgezet kan worden. Tenslotte is om de nieuwe indeling van de kamers mogelijk te maken is het raam aan de voorgevel vervangen door een nieuw raam met een nieuwe indeling. Het hoge raam van de voormalige gang hoort nu voortaan bij slaapkamer 4.

Foto’s middelste slaapkamer nr. 3 nieuwe toestand

Foto’s slaapkamer nr. 2 nieuwe toestand

Foto’s slaapkamer nr. 4 nieuwe toestand

Het verhogen van de vloer in de middelste kamer stelde ons tevens in de mogelijkheid om daar een nieuw verluchting systeem in te verwerken en zo de drie slaapkamers continu van verse lucht te voorzien. Het oude systeem was erg lawaaierig en heeft nooit goed gewerkt. We hebben daarom alle oude, veel te kleine verluchtingskanalen vervangen door grotere en correct berekende kanalen.

Verder hebben we ook nog een maatgemaakte kast (hoogglans witte laminaat) op de overloop van de 1e verdieping gemaakt en zie je hieronder ook slaapkamer nr. 5 voor de nieuwe baby. De nieuwe leeshoek welke vroeger een vide was, hebben we de vloer dicht gegoten met beton en afgewerkt met pu zoals de rest van de woning. Door deze opening tussen gelijkvloers en 1verdieping dicht te maken bekomen we een akoestische en thermische sas. Op deze manier moet de koude stroming die er vroeger was al flink ingedijkt zijn. Ook het geluid van de deurbel en of een bezoeker aan de inkomdeur zal op deze manier flink gedempt zijn alvorens ze de slaapkamers bereiken.

2e verdieping

Op de 2e verdieping hebben we een badkamer gemaakt in een zeer kleine bestaande berging. Door de badkamer open te laten naar de slaapkamer toe kregen we de mogelijkheid om zowel de waskom als de douche als een wandkast in deze ruimte te verwerken. Om dit te verwezenlijken hebben we de opening tussen slaapkamer en de nieuwe badkamer iets groter gemaakt. De kast met waskom verbergt ook netjes de bestaande airco unit. Deze kasten zijn gemaakt in hoogglans laminaat en een wit door en door volkern tablet. De douchewanden met ingewerkte nis zijn volledig in een warm grijze
mortex, terwijl de vloeren van badkamer en slaapkamer in witte RAL 9010 PU afgewerkt zijn.

Gelijkvloers

De leefruimte heeft een imposante accent muur (feature wall) gekregen. Deze is opgetrokken uit een variant van Mortex. Een variant omdat we een groot oppervlak moesten kunnen plaatsen zonder naden. De muur heeft nu een robuust en onderhoudsvriendelijk uiterlijk gekregen. De leefruimte heeft heel wat karakter gekregen dankzij deze ingreep. Hier zie je de foto’s in volgorde van beneden tot boven met als laatste de foto’s van de eetkamer.
De eetkamer heeft speelse/warme lichtaccenten gekregen als contrast op de koele mortex en PU vloer

Als extra hebben we in de garage ook een berging kast gemaakt waarin we tevens de uitgiet bak verwerkt hebben. In deze kast is tevens de verluchtingsunit verwerkt. Alles zit op deze manier netjes en ordelijk uit het zicht onttrokken.

Kelder

En ten slotte had men de kelder graag herwerkt gezien in functie van een speelruimte voor de kinderen. Hier hebben we de bestaande betonvloer gepolierd en afgewerkt met vernis. De ruwe ongelijk liggende keldertrap is netjes afgewerkt met mortex. De ruwe cement pleister muren hebben we van een laag muurverf voorzien. Alle technische componenten zijn netjes afgewerkt met maatwerk kasten. Er is een sfeervolle nieuwe verlichting voorzien en een elektrische verwarming zorgt er voor dat de koude kelder een aangename verwarmde speelruimte is geworden.

VOOR en NA

voor (slaapkamers 1e verdieping)

na (slaapkamers 1e verdieping)

voor (overloop 1e verdieping)

na (overloop en leeshoek 1e verdieping)

voor (leefruimte, gelijkvloers)

na (leefruimte gelijkvloers)

voor (eetkamer gelijkvloers)

na (eetkamer gelijkvloers)

voor (garage)

na (garage)

voor (kelder)

na (kelder)

voor (trap)

na (trap)

voor (slaapkamer boven)

na (slaapkamer boven)