Voor en na : particuliere woning (Kasterlee)

Sommige opdrachten zijn enorm dankbaar om mee aan de slag te gaan. Dit project is er zo eentje. Deze ‘halve verdieping woning’ (demi étage) was al een tijd de eigendom van dit gezin met jonge kinderen en voldeed niet helemaal aan hun wensen.

Deze verouderde woning wenste men meer in te richten naar de huidige normen. De grote plaatsverspillende haard mocht weg. De muur tussen keuken en leefruimte was lang punt van twijfel. Uiteindelijk koos de klant er voor om enkel de deuropening wat groter te maken.

KEUKEN

Voor de keuken zijn we ook hier gegaan voor een leefkeuken. Bij een hedendaagse keuken ligt de nadruk meer op een aangename beleving in de keuken voor zowel de ‘kok’ als de rest van het gezin en gasten. Door een keuken eiland te maken krijgt de kok makkelijk meer contact met zijn omgeving omdat hij meer staat te werken met zijn aangezicht in de richting van zijn omgeving. Dit maakt de beleving aangenamer voor alle betrokkenen, we noemen dit een leefkeuken. De keuken beschouwen we tegenwoordig niet meer louter als een werkinstrument maar als een ruimte waar we in leven en genieten. De kinderen kunnen perfect in contact blijven tijdens het maken van hun huiswerk aan de keukentafel. De tafel is immers onderdeel van het aanrecht geworden. Bovendien maakt de keuken ook makkelijk contact met de spelende kinderen buiten via het keukenraam, ook zitten aan de tafel. Men zit immers op barkrukken ipv lage stoelen. De gekozen materialen zijn hoogglans witte en zwarte anti-vingerprint laminaat voor de kasten, antraciet keramische arduin (verzoet) tegel (KRONOS blautech). Een keramische tegel is vlekbestendig, een natuursteen niet. Het aanrecht is witte door en door volkern. De achterwand zijn antraciet keramische tegels met natuurlijk uitzicht (KRONOS eta della Pietra tholos nero) van stroken leisteen (zie o.a. kerkvloer).

LEEFRUIMTE

Voor de vloer in de leefruimte is er gekozen voor eiken parket planken afgewerkt met witte Woca olie. Door steeds bij het poetsen een scheut woca vloerzeep in het water te doen. Blijft de afwerkingslaag slijtvast en blijven de planken netjes en mooi. Deze vloer zorgt voor een warme sfeer en maakt een mooi contrast met de witte muren, deuren en plafond (kleur = RAL 9010).
De speelse indeling van de deurtjes van de kasten zorgt voor het decoratieve element in deze ruimte. De kinderen des huizes knutselen zelf erg graag en zo krijgen hun kleurrijke kunstwerkjes een meer opvallende rol.
De ouderwetse geribde radiatoren waren nog van prima kwaliteit maar niet meer passend in het beeld dat we voor ogen hadden. Daarom zijn ze netjes opgenomen in de raamtabletten met horizontale eiken roosters. Deze roosters zijn simpel door een magneet verbinding weg te halen en weer terug te plaatsen.
Het erg drukke verouderde plankenstroken plafond hebben we verwijdert en vervangen door een geïsoleerd gipskarton plafond. (zie de foto’s van voor en na onderaan)
De TV kast is in dezelfde stijl als de kast in de eetkamer en bevat de digicorder, dvd, … aangesloten op de TV zonder dat er een kabel zichtbaar is. Hiervoor hebben we een kabelgoot ingeslepen van de kast verticaal omhoog naar achter de TV. Met de nodige kabeldoorvoeren zijn de gaten dan netjes en uit het zicht afgewerkt.
Het geheel van deze ruimte oogt erg warm en zorgt voor een rustig beeld en sfeer.
De gebruikte materialen zijn : hoogglans witte en donkere houtkleur HPL voor de kasten, natuurkleur eik parket en RAL 9010 muurverf.

GANG en TRAPHAL

De somber ogende traphal is helemaal up to date gezet door zowel de vloer, trap als trapleuning aan te pakken. De trap (z-vorm treden) en vloer is in massief eiken treden gemaakt en afgewerkt met olie identiek zoals de parket vloer in de leefruimte. De verlichting is mee aangepast aan het moderne jasje. De trapleuning is vervaardigt uit verticale metalen stijlen en gelakt in RAL 9005 zwart. Een lage bankradiator vervangt de grote oude radiator. Ook hier is de kast uitgevoerd in de stijl van de keuken en leefruimte.

BADKAMER

Deze badkamer was voordien een slecht verlucht ruimte met een bad, waskom en toilet. Nu is deze ruimte voorzien van een elektrische ventilator welke reageert op de vochtigheid in de ruimte. De indeling van deze ruimte was behoorlijk moeilijk omwille van de afmeting en plaatsing raam en deur.  Om zowel de douche als de waskom zonder beklemmend gevoel in deze ruimte te krijgen hebben we geopteerd voor helder doucheglas en een ronde half ingebouwde waskom. Het ronde raampje in de deur (patrijspoort) geeft subtiel aan dat achter deze deur de badkamer gevestigd is. Hier zijn ook weer dezelfde materialen gebruikt als in de rest van de woning. Dit geeft een onuitgesproken logische samenhang en een rustige aangename omgeving.

Foto’s van voor de verbouwing

KEUKEN voor de verbouwing
LEEFRUIMTE voor de verbouwing

BADKAMER voor de verbouwing