Voor en na : Deel 1 de keuken

Deze woning te Lille in hoevestijl had een donker, somber en gedateerd voorkomen. De bewoners wensten letterlijk een serieuze opfrissing van hun interieur zonder al te veel breekwerk. De muur tussen leefruimte en keuken moest behouden blijven. De oude keuken was niet echt praktisch ingericht en had zijn beste tijd gehad. Met andere woorden hier was werk aan de winkel.

Hieronder de keuken na onze ingreep.

Keuken (8)

Hieronder de keuken van voor onze ingreep

Door de indeling te herzien en te werken met een kookplaat in het keukeneiland konden we vermijden dat men bij het koken met zijn neus tegen een sombere muur stond te kijken.

De keuken is ingedeeld in verschillende compacte zones in een logische volgorde, kort bij elkaar. Zo vermijden we veel heen- en weer geloop.

De zones waar we hier rekening mee houden zijn :

  • Voorraadzone : herbergt de voorraad levensmiddelen. Hier letten we op de bereikbaarheid als men thuiskomt van de winkel met levensmiddelen.
  • Voorbereidingszone : herbergt alle materiaal dat nodig is bij het voorbereiden van een maaltijd. Deze zone moet ergens tussen kookplaat en spoelbak liggen.
  • Kookzone : hier bevinden zich de ovens en kookplaat, het middelpunt van de keuken. Ook potten en pannen zal je hier terug vinden.
  • Afwas- & afvalzone : hier vinden we de vaatwas, spoelbak en afvalemmer terug.
  • Opbergzone : in deze zone bevindt zich het bestek, borden, glazen en ligt best zo dicht mogelijk bij de vaatwas.

Deze ruimte is vrij compact en heeft 4 deuren en twee ramen. Er zijn zijn dus vrij weinig vrije muren, wat het niet makkelijk maakt om de keuken praktisch in te delen. Maar door de indeling in de verschillende zones kregen we toch een erg praktische keuken.

NA onze ingreep

Enkele praktische oplossingen :

  • De afvalemmer hebben we  voorzien in een lade die men kan openen door met de knie de lade aan te tikken. Vuile handen zijn geen belemmering meer.
  • Er zijn zoveel mogelijk laden gebruikt in plaats van deurtjes. Zo kan men ook de zaken die achteraan staan makkelijk bereiken.
  • Alle materialen en levensmiddelen zijn opgeborgen in de respectievelijke zones waar men ze nodig heeft. Zo legt men minimale afstanden af en bespaart men tijd.
  • Het planken plafond wou deze klant graag behouden. Om toch een praktische oplossing te vinden voor verlichting is hier dan een gedeeltelijk verlaagd plafond voorzien met ingebouwde verlichting en dampkap.
  • Door de tafel in het verlengde te leggen op hoogte van het werkblad krijgt men een veel grotere ruimte als werk- en voorbereidingszone. Aan deze tafel zit men op (lage) krukken. Deze krukken zijn in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken veel makkelijker in gebruik voor mensen die wat strammer zijn in de spieren. Men moet immers niet meer helemaal doorbuigen om te gaan zitten en men moet niet meer van zo laag zich oprichten om recht te staan.

De verlichting boven de spoelbak is een Led-verlichting die zo geplaatst is dat de grove structuur van de leisteen tegeltjes benadrukt wordt. De combinatie van kleuren en materialen is zo gekozen dat de eigentijds ogende keuken toch nog past in het interieur van een ‘hoevestijl’.

Het geheel is gezelliger, oogt veel levendiger en is bovendien veel praktischer in gebruik.

Lees hier meer over het gehele project met ook leefruimte, toilet, badkamer en gang.