Gratis daglicht zonder raam, ook in je kelder!

Met een zonnetunnel kan je makkelijk daglicht binnenbrengen kamers en kelders waar een (dak)raam niet mogelijk of niet gewenst is.

Op onderstaande foto’s zie je het effect van enkele zonnetunnels in een kinderkamer, gang en dressing.

In de kinderkamer is de zonnetunnel gepositioneerd boven het bureaublad. Hier is bovendien een daglichtdimmer toegepast om het zonlicht te kunnen afsluiten. In een slaapkamer is dat handig als je kind in het donker wil slapen.

Een zonnetunnel werkt heel eenvoudig met een lens die op je dak geplaatst wordt. Deze lens verzamelt de lichtstralen vanuit alle richtingen en buigt ze af naar beneden in een spiegelende buis. Deze buis loopt door je dak (en eventueel ook door enkele kamers) naar beneden in de ruimte waar je daglicht wenst. In de ruimte zelf zie je enkel een ronde schijf die altijd gratis zonlicht geeft. De ronde schijf die je in de kamer ziet is een diffusor die ervoor zorgt dat het licht mooi egaal verspreid wordt in alle richtingen. 
In deze zonnetunnels lijkt er steeds een lamp te branden, ook op donkere dagen. 

Je kan in de buizen van de zonnetunnel ook bochten maken zodat je door valse wanden of kasten tot in een kamer en zelfs tot in de kelder kan geraken. Sommige merken bieden ook versies aan met reeds ingebouwde led-lampen. Met deze oplossing krijg je steeds natuurlijk zonlicht op plaatsen waar een raam soms niet kan en dit zonder het serre-effect en warmteverlies van een dakvenster. Voor passiefwoningen bestaan er ondertussen ook verbeterde versies met nog betere isolatiewaarden. Er bestaan varianten met flexibele buizen, deze zijn makkelijker te plaatsen maar leveren aanzienlijk minder licht op.

Merken : SolatubeSunpipe, Velux, solarspot