Voor en na : Verbouwing keuken, eetkamer, wasplaats en toilet

Deze klanten wonen in een mooie rijwoning te Merksem. De bestaande achterbouw was ‘op zijn Belgisch’, aanbouw tegen aanbouw. De uitdaging hier lag er in om de veelvuldige kleine voorgaande uitbreidingen te herleiden tot één open / luchtig modern geheel. Bovendien vonden de bewoners de achterbouw in de winter alles behalve aangenaam qua temperatuur. Door gebrek aan isolatie en verwarming kreeg men deze kille en donkere ruimte niet warm genoeg. Het thermisch comfort optimaliseren was dan ook het hoofddoel.

Foto’s van voor en tijdens de werken

Door rekening te houden met de bestaande gefragmenteerde houten balkenlagen zijn we er in geslaagd om middels de strategische plaatsing van één metalen kolom en één lange nieuwe metalen I-balk alle gammele bestaande constructies op te vangen. Zowel de kolom als de balk zijn na de verbouwing netjes ingewerkt in respectievelijk de valse wand van de wasplaats en boven het schuifraam in de achtergevel. De bestaande dubbele dakkoepel hebben we behouden en mooi afgewerkt met strakke gipsplaten.

Dit resulteerde in een compact nieuw hangtoilet en een aparte doorloop waskamer/berging met schuifdeuren aansluitend op de keuken. (schuifdeuren zijn wat duurder maar nemen zeer weinig plaats in, in tegenstelling tot een klassieke deur.) Een nieuw schuifraam in de achtergevel geeft een groter contact met de tuin en véél meer lichtopbrengst. Dit geeft de ruimte een flinke boost qua openheid en leefbaarheid. De mooie antraciete IKEA keuken heeft de klant zelf geïnstalleerd en afgewerkt waardoor hun budget mooi beheersbaar bleef.

Betreffende de materialen is er gekozen voor een grijze gepolierde betonvloer, zowel voor binnen als buiten op het terras. Buiten is de gepolierde beton wat ruwer gehouden om ook bij regenweer (nat zorgt voor een extra glad terras) veilig te kunnen betreden. De keuken is samengesteld uit antraciet kunststoffolie op gerecycleerde spaanplaat (IKEA), met een zwart steenpatroon/kwarts werkblad. De wasplaats / berging en toilet zijn opgetrokken met gipskartonplaten net zoals het valse plafond. Aan de binnenkant zit er OSB beplating achter het gipskarton om later hangkastjes te kunnen plaatsen. Alle nieuwe binnendeuren zijn schuifdeuren uit tubespaan panelen en softclose rails.

Het lichtplan is helemaal ontworpen op maat van de nieuwe indeling en zorgt voor extra sfeer bij avondval. De zwarte opbouwarmaturen sluiten mooi aan bij het zwarte raam en de zwarte keuken en vermijden perforatie van het dampscherm in het plafond. Het geheel zwart/wit en grijs met warme houten accenten zorgt voor een erg rustig warm totaalbeeld.

Ook het thermische comfort hebben we optimaal gekregen, zo is ondertussen al gebleken na de afgelopen winter. Door te kiezen voor vloerverwarming rechtstreeks in de gepolierde beton kan hun baby op de vloer spelen zowel winter als zomer. In de winter is de vloer aangenaam warm en in de zomer lekker fris. Onder de betonvloer ligt 6cm gespoten PUR isolatie zodat er geen warmteverlies mogelijk is. Het schuifraam staat op perinsulblokken om een koude brug te vermijden. De vrije scheidingsmuur aan de eetkamertafel is voorzien van PUR isolatieplaten tegen de scheidingsmuur zodat ook hier geen koudebrug meer bestaat. Over deze isolatie is verder een pleisterlaag gezet. Het plafond is volledig uitgevuld met steenwolisolatie om de ontoereikende bestaande dakisolatie bovenop de balken te optimaliseren. Aangezien er hier geïsoleerd wordt tussen de balken onder een plat dak hebben we een nauwkeurig geplaatst dampscherm aangebracht onder de balken. Zo optimaliseren we de levensduur van de bestaande oude balkenlaag en kan er geen damp van de kookactiviteit in het plafond komen. In het kleine stukje buitenmuur waar de keuken tegenaan gebouwd is, hebben we voorzien van 12cm PUR isolatie. Verder is er een nieuwe vorstvrije buitenkraan en een waterdicht stopcontact beschikbaar op het terras om het geheel compleet te maken.

Hier zie je het eindresultaat

Advertenties