Voor en na : leeshoek / werkkamer

Soms is het niet moeilijk om een grote verbetering door te voeren in een interieur. Dit project is er zo eentje. De bestaande ruimte was een echte doorn in het oog van de bewoners. Zelf wisten ze niet zo goed hoe dit aan te pakken en gelukkig mochten wij daar onze tanden in zetten. De gefragmenteerde ruimte geeft uit op het rustgevende groen van hun ruime tuin, dus potentieel is er wel.

Waar moesten we rekening mee houden?

Er is volgens het programma van eisen rekening gehouden met : opbergruimte voor de laptop, bureau voor enkele laptops, opberging voor een printer, een leeshoek met zetel, een haard, een boekenkast, ruimte om bureaumateriaal op te bergen, bergruimte voor schoenen, …

Wat hebben we weggenomen?

Deze donkere kamer had nogal wat ongelukkige elementen die weggewerkt diende te worden. Zo verdween de lage tussenmuur (in het midden van de ruimte) met bijhorende radiator, het schoorsteenlijf, het laminaat plafond, de drukke vloer (met Romeins patroon), de standaard radiator en de erg beperkte verlichting.

Wat is er toegevoegd of aangepast?

 

kaarsenhaard

In eerste instantie wenste men een gashaard in deze ruimte, maar al snel werd duidelijk dat de kosten van een haard niet in verhouding staan tot de rest van dit project. Vandaar dat we hier een ‘kaarsenhaard’ hebben voorgesteld. Deze levert dezelfde gezelligheid voor een fractie van de prijs. Door een kolom te plaatsen onder de bestaande poutrelle bleef de stabiliteit ongewijzigd en konden we een gat maken voor de metalen kader (warm gewalst metaal met Merkelbach metaalwas). Deze metalen kader is perfect geschikt om kaarsen in te ontsteken en te laten wegsmelten op het onbrandbare metalen oppervlak. Het gladde warm gewalste staal geeft een mooi contrast met de ruwe steigerhouten planken.

Zie hier de muur voor en na.

voor

na

 

werkplek

Door de lage muur en het schoorsteenlijf weg te breken kregen we een optisch ruimere kamer waar we bovendien nu ook een vlakke muur kregen waarop er een mooie speelse wandkast konden plaatsen. Hier kan elk lid van het gezin zijn (huis)werk maken, aan de ruimte tafel, in een gezellige omgeving. De nieuwe wandkast geeft bovendien voldoende ruimte om ringmappen, boeken en andere relevante zaken in op te bergen. Deze kast is volledig in laminaat (HPL) gemaakt. De prints zijn een licht linnenmotief met accenten in donkere eik.

Hier zie je voor en na van deze ingreep.

voor

na

 

bureau

Verder wenste men een ruimte waar men enkele laptops in kan wegbergen. Bovendien moest er ook de mogelijkheid zijn om aan dezelfde kast te werken aan de laptop. Ook de printer, modem en andere laptop gerelateerde zaken moeten in deze kast weggeborgen kunnen worden. Dit is opgelost door het blad opklapbaar te maken. De laptops zitten er achter weggeborgen als de kast gesloten is. Als men het blad open klapt heeft men een perfect tablet om op de laptop te werken.

voor

na

 

schoenenkast

Voorgaande bureaukast loopt door om de hoek. Daar doet deze dienst als berging voor schoenen.

 

verwarming

De oude ongeïsoleerde vloer moesten we vervangen omdat er een gat ontstond daar waar het schoorsteenlijf gestaan heeft en waar de halfhoge muur stond. Dit gaf ons de gelegenheid om vloerisolatie te voorzien in de vorm van gespoten PUR schuim.

De standaard witte radiator hebben we vervangen door een Epoca klassieke gietijzeren radiator met dito kraanwerk. De radiator die tegen de halfhoge muur hing hebben we vervangen door ondiepe vloerconvectoren. Deze breken de koude die door de ramen vallen door ze er vlak onder te plaatsen. Daar leveren ze bovendien het hoogste rendement.  De roosters zijn voorzien in makkelijk oprolbare natuurkleur eiken latjes. Wat de convectoren samen met de ondiep put makkelijk te reinigen maakt.

De vloerisolatie en de doordachte opstelling van de nieuwe warmtebronnen maakt dat het thermisch comfort in deze woning een flink stuk hoger ligt dan voorheen. Deze ruimte is zo niet enkel véél gezelliger geworden maar ook aangenamer in leefcomfort.

 

verlichting

En als laatste willen we nog jou aandacht vestigen op de verlichting. De bestaande verlichting was zoals elke ruimte vroeger centraal voorzien van één lichtpunt. Dit is één van de zaken die een enorme invloed op de sfeer kunnen hebben.

Op het plafond zijn eenvoudige zwarte cilinders met led verlichting voorzien. Hiermee kan men de kleur van het licht perfect aanpassen aan werk verlichting (3500°K = koude kleur) of gezellig warm wit licht (2700°K). Verder zijn er speelse pendels boven de tafel gehangen. Deze zijn prima om onder te werken. En in de leeshoek zijn er twee bolvormige pendels opgehangen boven de knusse lederen zetel.

Algemeen

De gehele ruimte is ontworpen in rustige aardkleurige tinten met gevoel voor contrast in kleur en materiaal. Een ongezellige, koele en donkere ruimte is met deze ingrepen omgevormd naar een warme, gezellige, praktische en bovendien lichte ruimte waar elk lid van het gezin voortaan graag zijn tijd doorbrengt.

 

Heb jij ook een ruimte waar je graag meer mee wenst aan te vangen? Geef ons gerust een seintje. We komen graag vrijblijvend een kijkje nemen.

 

Met vriendelijke groeten,

 

 

 

Advertenties