TrenDING batibouw 1 : keuken

Ik probeer zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van de nieuwe materialen, trends, … in de bouwwereld. Hier krijg je een greep te zien van waar ik mijn oog op hebben laten vallen op Batibouw.

  1. keukens :

De functie van de keuken is al lang niet meer beperkt tot het bereiden van eten. De keuken moet tegenwoordig buiten functioneel ook nog eens aangepast zijn aan de modegrillen van het moment. Dat laatste komt voornamelijk voort uit het feit dat de meesten onder ons tegenwoordig de keuken ook beschouwen als een gezellige ‘leefruimte’. Muren tussen keukens en leefruimte zijn daarom ook meestal het eerste dat er aan moet geloven. Een keuken is tegenwoordig een ontmoetingsplaats waar we onze vrienden ontvangen, een ruimte waar onze kinderen huiswerk maken terwijl we eten bereiden. Een plaats waar we gesprekken voeren met onze levenspartner over belangrijke beslissingen in ons leven. Kortom, de keuken is één van de belangrijkste plaatsen in onze woning geworden, we spenderen er meer tijd dan vroeger en in de meeste gevallen door minder tijd te besteden aan koken. Alles moet bovendien ook nog eens steeds sneller kunnen.

In onze lijst hieronder richt ik me voornamelijk op het uiterlijk.

De fabrikanten en leveranciers springen meer en meer in op de grotere budgetten die mensen willen vrijmaken voor het inrichten van hun keuken. Dit doet men bijvoorbeeld met het maken van keukentoestellen in wit glas zodat de toestellen mooi integreren in een volledig witte keuken. Zie hieronder de voorbeelden van een warmtelucht oven, een combioven met daaronder een warmhoudlade en als extra een koelkast, allen in wit glas. Onvermijdelijk is wel de (zeer) licht groen getinte kleur van het witte glas.

Maar mensen die van echt strak houden, en hier vraag ik me echt vanaf hoe kan het zo lang geduurd hebben dat hier een fabrikant mee kwam aanzetten, kunnen tegenwoordig ook kiezen voor greeploze keukentoestellen. Bauknecht, fabrikant van keukentoestellen die men vroeger voornamelijk verkoos voor hun budgetvriendelijkheid, komen nu naar buiten met erg strakke toestellen in roestvrijstaal met een volledig verzonken deurgreep, vergelijkbaar met een holgreep boven een kastdeurtje of lade.

Nog een trend in de keuken is de opmars van dampkappen die niet meer boven het fornuis hangen. Deze bestaan al langer maar hebben nooit een voldoende rendement gehad. Tegenwoordig staat de technologie al wat verder en zijn er mensen die de functie ondergeschikt vinden aan het uitzicht. Er bestaan ondertussen terug tal van varianten die ingewerkt zitten in de kookplaat, varianten die uit het blad komen geschoven enz. Ze verliezen allen wel een beetje rendement, warme lucht stijgt en kan je best opvangen boven een kookplaat, maar op deze manier hoef je niet altijd een soms storende grote bak boven je hoofd te hangen.

 

 

Ook bij koelkasten blijft men nieuwe zaken uitproberen. Hier zie je een koelkast die helemaal bekleed is met jeansstof of eentje waar je met krijt je boodschappelijstje op kan schrijven. Andere fabrikanten pakken de binnenkant aan met een flexibel verstelbaar bakjes systeem aan de binnenzijde van de koelkast deur.

 

Verder wil ik nog volgende trends vermelden :

– De onderkasten worden meer en meer vervangen door laden en liefst brede laden. Een lade zorgt er immers voor dat je de volledige diepte van de kast makkelijker kan benutten en bereiken. Een potje dat achteraan achter een deurtje staat verplicht je om te bukken en de producten die voor je potje staan uit de kast te nemen alvorens je aan je potje helemaal achteraan kan. Bij een lade blijf je mooi rechtop staan, open je simpel de lade en haal je het potje helemaal achteraan er uit.

Om de meerprijs van een lade te beperken maakt men de laden tot 120cm breed. Een brede lade kost maar een fractie meer dan een smalle lade en heeft toch veel meer stockruimte.

– Mengen van stijlen. Meer en meer mensen zien een mix van modern en landelijk. Een stijl die wij al langer toepassen. Ook meer en meer in trek zijn de keukens die wel strak getekend zijn en perfect in een modern en strak interieur zouden kunnen maar die nu dan met landelijke materialen worden uitgevoerd. Zo krijgt de landelijke stijl een tijdlozere uitstraling. Ook deze truc hebben we al enkele keren toegepast.

We helpen je graag met de uitwerking van gelijkaardige ideeën.

Veel succes!

Jan Smeyers handschrift